...

BLOG

META Dijital
Blog Post 1

YENİ SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NELERİ KAPSIYOR?

TBMM’ye getirilen yeni sosyal medya yasası kapsamında internette yalan haber yapan ve yanıltıcı bilgi paylaşanlara hapis cezası getiriliyor. Sosyal medya hesapları üzerinden gerçeği yansıtmayan veya manipülatif paylaşım yapanlar da buna dahil olacak. Yapılan açıklamalarda yasanın Avrupa Birliği tarafından kabul edilen Dijital Hizmetler Yasası’na göre düzenleneceği ifade edilmiş ve genel olarak dezenformasyonları engellemek, platformların şeffaflığını artırmak gibi konuları içereceği belirtilmişti.

SOSYAL MEDYA YASASI NELERİ KAPSIYOR?

Açıklamalara göre yeni sosyal medya yasası, AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Dezenformasyonla mücadeleye ilişkin olduğu belirtilen yasa teklifinin, yanıltıcı haberlere yaptırım getirmeyi planladığı ve internet sitelerinin süreli yayınlara dahil edilmesini sağlamayı amaçlayacağı aktarıldı. İnternet medyasını düzenleyen yasanın 4. maddesine getirilen düzenlemeye göre “halk arasında endişe, korku ve panik yaratacak şekilde haber yapmak, “ülkenin iç ve dış güvenliği ile kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı beyanları sunmak” ceza kapsamına alınıyor. Buna göre bu şekilde haber yapan ve yayanlar bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek. 

Anayasal düzene karşı işlenen suçlarda ve “casusluk” suçlarında ise TCK’nin, “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını” da öngören, 309, 311, 312, 313, 314. maddeleri devreye girecek. Teklifte, anayasal suçlara ilişkin internet içeriğini oluşturan ve yayan faillere ulaşmak için cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında, mahkemenin talep etmesi üzerine gerekli olan bilgileri isteyebilecek. Bu bilgiler verilmezse bant genişliği yüzde 90 azaltılabilecek. Ayrıca platforma reklam yasağı da uygulanabilecek.

İNTERNET HABER SİTESİ ÇALIŞANLARI YAZILI BASINLA EŞİT ŞARTLARA SAHİP OLABİLECEK

Dezenformasyonun gerçek bilgiye ulaşma imkânını engellediği için bir tehdit hâline geldiğinin belirtildiği açıklamalarda ayrıca, internet haber sitesi çalışanlarının yazılı medyada çalışan basın mensupları ile eşit şartlara sahip olabileceği ve basın kartı alabileceği aktarıldı. Resmi ilan ve reklamların internet haber sitelerinde yayınlanabilmesinin önünün açıldığı; bu sayede sitelerin hem maddi olarak desteklenmesinin ve yayınlarını basın ahlakı kapsamında yapmasının amaçlanacağı kaydedildi.

Ek olarak sosyal ağ sağlayıcılarına çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet konusunda tedbir alma yükümlülüğü getirileceği de gelen açıklamalar arasında yer aldı.

 

HİZMET VERDİĞİMİZ BÖLGELER:

Türkiye’nin tüm illeri ve Sakarya'nın tüm ilçelerinde; deneyimli ekibimiz ve son teknoloji ekipmanımızla reklam, tanıtım, yazılım, grafik, mobil uygulama, tasarım, e-ticaret, logo tasarım, matbaa, kamera çekimi ve fotoğraf çekimi konularında hizmetinizdeyiz. Dijital reklam ajansı ihtiyaçlarınız için lütfen ajansımızla hemen şimdi iletişim kurun.

SİZE ÇOK YAKINIZ:

Genel Merkez Ofisimize Yakın Olan Etki Bölgeleri Şunlardır: Adapazarı, Sosyal Medya, Adapazarı Sosyal Medya Yönetimi, Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır, Aktif Sosyal Medya Yönetimi, Sosyal Medya Uzmanı, Sosyal Medya Ajansı, Uzman Sosyal Medyacı, Sosyal Medya'da Başarılı Olmak, Serdivan Sosyal Medya Yönetim, Sapanca Sosyal Medya Yönetim, Erenler Sosyal Medya Yönetim, Karasu Sosyal Medya Yönetim, Hendek Sosyal Medya Yönetim, Kocaali Sosyal Medya Yönetim, Sakarya Sosyal Medya Yönetim, Adapazarı Logo, Adapazarı Logo Tasarımı, Adapazarı Tasarım, Serdivan Logo Tasarımı, Sapanca Logo Tasarımı, Erenler Logo Tasarımı, Karasu Logo Tasarımı, Hendek Logo Tasarımı, Kocaali Logo Tasarımı, Ferizli Logo Tasarımı, Türkiye Logo Tasarımı, Uluslararası Logo Tasarımı, Firmaya Özel Logo, Özel Logo, Özel Logo Tasarımı, Logo Tasarımı, Sakarya Logo Tasarımı, Sakarya'da En İyi Logo Tasarımcısı, En İyi Logo Tasarımcısı, En İyi Logo Tasarlayan Ajans

YAZAR

Talha Eralp
Talha Eralp
KURUCU

Lise eğitimini "Bilişim Teknolojileri" bölümü "Veri Tabanı Programcılığı" dalında, üniversite eğitimini "Bilgisayar Programcılığı" bölümünde tamamlamıştır. Aktif olarak "Görsel İletişim Tasarımı" bölümünde eğitim görmektedir. "C#, HTML, CSS, PHP" yazılım dillerinin yanı sıra "Photoshop, Premiere Pro, After Effects" gibi programlar da ilgi alanındadır.

YORUMLAR

İLK YORUM YAPAN SİZ OLUN!

YORUM YAPIN